De Kracht van Lava: Veelzijdigheid

Lavasteen, een poreus gesteente dat rijk is aan natuurlijke metalen en minerale sporenelementen. De unieke eigenschappen van lava maken het een waardevol product voor uiteenlopende toepassingen in tuinen en bouwprojecten.

Van vijverfilters tot bodembedekkers en -verbeteraars, lavasteen brengt veelzijdigheid naar een geheel nieuw niveau. Bij De Witte bieden we verschillende fracties lavasteen aan, waardoor je de vrijheid hebt om de perfecte optie te kiezen voor jouw specifieke behoeften.

Ontdek hier de eindeloze mogelijkheden van lavasteen en hoe dit natuurlijke wonder zich aanpast aan verschillende projecten en toepassingen.

Lavasteen als Duurzame Bodembedekking

Het gewicht van lavastenen maakt ze minder vatbaar voor wegwaaien, en in tegenstelling tot klassieke bodembedekkingen zoals schors vergaan ze niet. Bovendien fungeren lavastenen als een natuurlijke onkruidverdelger vanwege hun hoge pH-waarde, met name tegen onkruid zoals Heermoes, ook wel bekend als Kattenstaarten.

  • Duurzaam want verteert niet.
  • Onkruidbestrijding door hoge PH-waarde.

Lavasteen als Ecologische Bodemverbeteraar

Lavasteen kan niet alleen worden gebruikt als bodembedekking, maar ook als bodemverbeteraar in substraten. Het is essentieel om het evenwicht tussen lucht, water en bodem te optimaliseren, afhankelijk van het grondtype in een tuin.

Of je nu te maken hebt met zand-, leem- of kleigrond, het toevoegen van de juiste bodemverbeteraar is van cruciaal belang. Leemgrond heeft over het algemeen weinig extra verbetering nodig, terwijl zandgrond vruchtbaarder kan worden gemaakt met behulp van organische bodemverbeteraars zoals mengcompost.

Lavasteen voor Kleigrond

In het geval van zware kleigrond biedt lavasteen een uitstekende oplossing. Door lavasteen in de grond te verwerken, wordt de bodem beter belucht en voorzien van natuurlijke mineralen die planten ten goede komen.

Lavameel voor Bodemstructuur

Lavameel wordt vaak gemengd in de bovengrond om luchtigheid en voedingsstoffen te bevorderen, waardoor planten beter groeien.

Lavasteen in Vijverfilters

Lavasteen wordt ook gebruikt in de filterzone van een vijver. Bij het ontwerpen van een filterzone voor je vijver is de keuze van de juiste lavasteen essentieel. De grootte van de filterzone hangt af van het systeem dat je installeert, maar doorgaans neemt de lavazone 20 tot 25% van het totale wateroppervlak in als een zone voor filterende waterplanten.

Optimale Vijverfilters

Het gebruik van verschillende maten lava in de filterzone is belangrijk. De porositeit van lava 16/32 zuivert water biologisch, terwijl lavasteen van 8/16 wordt gebruikt als toplaag om waterplanten te ondersteunen en te voorzien van mineralen. Hierbij ons advies om 2/3 van de filterzone te vullen met lava 16/32 en vervolgens de bovenste 1/3 af te werken met lava 8/16.

Lavasteen in Verschillende Toepassingen

Lavasteen is buitengewoon veelzijdig en verkrijgbaar in verschillende formaten, geschikt voor diverse toepassingen. Het dient niet alleen als bodembedekking, maar wordt ook gebruikt in substraten en als onderbouw voor sportvelden en kunstgrasvelden.

Bekijk ons handige schema voor een overzicht van alle mogelijkheden en de aanbevolen lavasteenfracties voor elk specifiek gebruik.

Kies De Witte voor Lavasteen

Voor al jouw projecten met lavasteen is De Witte jouw ideale partner. Wij zorgen voor een constante aanvoer van lavasteen op ons depot in Lochristi en kunnen zo steeds de nodige voorraad voorzien, zowel voor afhaling als levering tot op jouw werf.

Graag een offerte of advies op maat voor jouw lava project?

Contacteer onze klantendienst per mail of bel ons op het nummer +32 9 326 34 90.