Hoe zie ik welke bemesting er nodig is voor mijn gazon? 

Een gezond en groen gazon begint bij de juiste bemesting, maar hoe weet je welke voedingsstoffen je gras nodig heeft? Te veel of te weinig van bepaalde elementen kan de groei en uitstraling van je gazon flink beïnvloeden. Hier krijg je verdere inzichten over hoe je kunt herkennen welke bemesting nodig is. 

1. Waarom is bemesting belangrijk voor je gazon?  

Gras heeft, net als andere planten, voedingsstoffen nodig om goed te groeien. In de natuur krijgen planten deze voeding uit afbrekend organisch materiaal, maar een gazon wordt regelmatig gemaaid en het organische materiaal wordt vaak verwijderd. Hierdoor raakt de bodem sneller uitgeput en moet je bemesten om tekorten aan te vullen. 

Een goed evenwicht in de pH-waarde en voldoende voedingsstoffen zorgen ervoor dat gras optimaal groeit. Wanneer de balans verstoord is, kunnen problemen zoals mosgroei, slechte groei, onkruid of verkleuringen optreden. 

Welke voedingstoffen zijn essentieel voor een gezond gazon? 

  • Stikstof (N): Stikstof is een belangrijke bouwsteen voor de groei van gras en bevordert de productie van bladgroen (chlorofyl). Stikstof zorgt voor: 
  • Fosfor (P): Fosfor is essentieel voor de wortelontwikkeling en de energievoorziening van het gras. Dit element is vooral belangrijk bij de aanleg van een nieuw gazon of bij herstel na schade. 
  • Kalium (K): Kalium verhoogt de weerstand van gras tegen droogte, vorst, ziekten en betreding.  
  • Magnesium (Mg): Magnesium is een belangrijk bestanddeel van bladgroen (chlorofyl) en speelt een sleutelrol in de fotosynthese. 
  • IJzer (Fe): IJzer helpt bij de aanmaak van chlorofyl, waardoor het gazon een diepe groene kleur krijgt. Dit element wordt vaak toegevoegd aan bemesting om de uitstraling van het gazon te verbeteren. 

Voordelen van een goed bemest gazon: 

Bevordert de groei van een dicht en sterk gazon. 

Verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen. 

Voorkomt mos- en onkruidgroei. 

Zorgt voor een gezonde groene kleur en een langere levensduur van het gras. 

Maar hoe weet je nu welke voeding jouw gazon nodig heeft? Dat ontdek je door te letten op visuele signalen en, voor een exacte bepaling, een bodemanalyse uit te voeren. Door goed te letten op veranderingen in je gazon, kun je problemen tijdig opsporen en verhelpen. 

2. Hoe herken ik een probleem met de pH?  

De verschijnselen voor een te hoge of een te lage pH kan heel gelijklopend zijn. Indien de pH laag is, hebben we temaken met een zure bodem. Bij een te hoge pH is dit een basische bodem. De optimale pH voor een gazon valt tussen 5,5 – 7,5, voor specifieke soorten kan de ideale pH iets verschillen. 

Hoe herken je een lage pH bij grassen?  

  • Mosgroei: Mos gedijt goed in zure bodems en kan een teken zijn van een te lage pH.  
  • Zuurminnende onkruiden: Planten zoals veldzuring, schapenzuring en perzikkruid groeien beter in zure grond en kunnen wijzen op een lage pH. 
  • Gele of paarse verkleuring: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen door een te zure bodem kan leiden tot een gele of paarse verkleuringen in het gras. 
  • Slechte groei en een dunne grasmat: Een zwakke grasmat kan een gevolg zijn van een lage pH, maar let op: dit kan ook door een algemeen voedingstekort komen.  

Hoe herken ik een te hoge pH?  

  • Kalkminnend onkruid: Onkruiden zoals kleine pimpernel, veldsalie, wilde ridderspoor, hopklaver en heelkruid, bastaardganzevoet komen voornamelijk voor op basische gronden. 
  • Slechte groei en een dunne grasmat 
  • Geel- of bruinverkleuring: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen door een te basische bodem kan leiden tot geelverkleuring. Kijk eerst of de bodem vochtig genoeg is, dit kan ook voorkomen bij te droge gronden! 

Hoe herken ik een tekort aan mijn hoofdelementen NPK?  

  • Stikstoftekort (N) zal zorgen voor een verminderde plantengroei. Vooral de oudere bladeren krijgen een lichtgroene of gele kleur. In sommige gevallen kan dit zorgen voor rode plekken, genaamd rooddraad. 
  • Fosfortekort (P) leidt tot verminderde wortelgroei, bloei en vruchtvorming. De bladeren kleuren donkergroen/blauwgroen tot zelfs roodpaars. Ook zullen de wortels minder goed ontwikkelen.  
  • Kaliumtekort (K) uit zich in gele en verdroogde randen (ook gekend als ‘randjesziekte’). Een gebrek gaat zorgen voor gerige groei bij bladontluiking en lichtgroene chlorose (eerst bladrand van oudste blad). 

Visuele signalen kunnen een indicatie geven van een mogelijk probleem met de pH-waarde of een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Echter, deze signalen bieden nooit volledige zekerheid over de exacte oorzaak van het probleem. Veel symptomen die duiden op een pH-afwijking lijken sterk op die van een tekort of overmaat aan voedingsstoffen, waardoor het moeilijk is om zonder verdere analyse een juiste diagnose te stellen.   

 Alleen een bodemanalyse kan met zekerheid vaststellen of de pH-waarde uit balans is of dat er een tekort of overschot aan voedingsstoffen aanwezig is.  

 4. Wanneer en hoe moet ik mijn gazon bemesten? 

De juiste timing en methode van bemesten is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste meststof. 

📆 Bemestingsschema voor een gezond gazon: 

Voorjaar (maart-april): Geef een stikstofrijke meststof voor een snelle start na de winter. 

Zomer (mei-juli): Gebruik een evenwichtige NPK-meststof voor een sterke en dichte grasmat. 

Najaar (september-oktober): Gebruik een kaliumrijke meststof om het gazon winterklaar te maken. 

Optioneel: Winter (november-december): Strooi kalk om de pH-waarde te stabiliseren en mosgroei te voorkomen 

We begrijpen dat het soms lastig is om te onthouden wanneer en met wat je je gazon moet bemesten. Daarom hebben we iets nieuws: seizoensgebonden bemestingsreminders! 

Hoe werkt het? 

Elk seizoen ontvang je een e-mail met een herinnering om je gazon te bemesten. 

We geven advies over welke meststof je het beste kunt gebruiken op basis van het seizoen en veelvoorkomende gazonproblemen. 

Heb je extra vragen? Dan kun je ons altijd contacteren voor persoonlijk advies! 

Zo hoef jij niet meer te onthouden wanneer en hoe je moet bemesten – wij helpen je op het juiste moment met de juiste informatie!